10 συμβουλες για ισορροπημενη διατροφη!

Oct 01, 2014 657
Published in Food

Για να ακολουθήσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ή μαγικές συμβουλές. Συχνά ακούμε "θέλω να χάσω ένα με δύο κιλά στην κοιλιά" ή "έχω περισσότερο λίπος εκεί" κλπ.

Rate this item
(1 Vote)


Τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα όσο φαίνονται αλλά θέλουν συνδυασμό μυαλού –σκέψης και απόφασης μαζί με φυσική δραστηριότητα και σωστή διατροφή.
Παρακάτω αποτυπώνεται ένας ενδεικτικός δεκάλογος για μια ισορροπημένη διατροφή:
• Μην αφήνετε μεγάλα κενά στην διάρκεια της ημέρας σας. Βάλτε ένα πρόγραμμα σύμφωνα με την καθημερινότητά σας, π.χ. εάν ξεκινάτε στις 8 το πρωινό, καταναλώστε το επόμενο γεύμα στις 11-12 κ.ο.κ.
• Καταναλώστε 3 κύρια γεύματα στην ημέρα σας καθώς και 2 ενδιάμεσα μικρότερα. Βοηθούν στη ρύθμιση της πείνας. Μην ξεχνάτε: μεγαλύτερα τα διαστήματα που αφήνετε= μεγαλύτερη η πείνα στο τέλος της ημέρας!
• Τρώτε φρούτα και λαχανικά! Όχι μόνο γιατί ακούσατε ότι έχουν βιταμίνες, το οποίο είναι σωστό, αλλά γιατί προσφέρουν φυτικές ίνες και βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου.
• Γράψτε ένα πρόγραμμα στο ψυγείο για το τι θα μαγειρέψετε στη διάρκεια της εβδομάδας. Οργανώστε την λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να ψωνίσετε στο σουπερ μάρκετ ώστε να έχετε πάντα τα απαραίτητα.
• Αθληθείτε καθημερινά! Άθληση=φυσική δραστηριότητα! Αυτό μπορεί να είναι παρακολούθηση προγραμμάτων σε γυμναστήριο/σχολή χορού κλπ. ή απλό περπάτημα.
• Πίνετε νερό! Ενυδατώνει το σώμα. Μην πίνετε νερό μόνο όταν διψάτε, αλλά και πριν νιώσετε την δίψα. Η δίψα πολλές φορές είναι σημάδι ότι αρχίζει η αφυδάτωση του οργανισμού.
• Στο μεσημεριανό και στο βραδυνό γεύμα προσέξτε να τρώτε με ισορροπία. Ισορροπία σημαίνει λίγο από όλες τις ομάδες : υδατάνθρακες (π.χ. ζυμαρικά, ή ρύζι, ή όσπρια ή ψωμί κλπ) και πρωτείνες (κρέας, ή πουλερικά, ή ψάρι, ή αυγό κλπ.), τα οποία να συνοδεύονται από λαχανικά και ελαιόλαδο για το γαρνίρισμα! Οι ποσότητες καθώς και η συχνότητα των τροφίμων είναι σωστότερο να ρυθμίζονται μόνο από τους ειδικούς.
• Φαγητό εκτός σπιτιού: επιλέξτε σωστές μερίδες και σωστά πιάτα, σύμφωνα με τον προηγούμενο κανόνα, π.χ. καλαμάκι κοτόπουλο , πίτα και σαλάτα ή ψητό κρέας, ψωμί και ψητά λαχανικά.
• Προτιμήστε το ψάρι (1-2 φορές/εβδομάδα), μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1φορά/εβδομάδα, αντικαταστήστε το με πουλερικά 1-2 φορές/ εβδομάδα και εντάξτε τα όσπρια ως σούπα ή σαλάτα 1-2 φορές/ εβδομάδα. Τα λαδερά φαγητά (όπως είναι τα φασολάκια κλπ.) προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία και είναι καλό να εντάσσονται π.χ. εναλλάξ με τα όσπρια.
• Μην παραλείπετε το γεύμα στη δουλειά. Μπορείτε να καταναλώσετε ελαφρά γεύματα όπως π.χ. σάντουιτς μικρό με τυρί και λαχανικά ή μπιφτέκι κοτόπουλου και ψητά λαχανικά σε 2 φέτες ψωμί του τόστ ή μια σαλάτα με 1 βραστό αυγό και λίγα παξιμαδάκια είναι μερικές από τις ιδέες που πρέπει πάντα να γαρνίρονται με ωμό ελαιόλαδο.

Ξεχάστε την λέξη ΔΙΑΙΤΑ. Μπείτε σε ρυθμό ισορροπημένης διατροφής και αλλαγή συνηθειών τρόπου ζωής! Μάθετε να τρώτε σωστά καθημερινά και όχι μόνο για ένα σύντομο διάστημα.

Χριστιάνα Γ. Παυλίδου D.U., Msc, PhDc
Κλινικός Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
www.pavlidispednut.gr
www.nutrikiddy.weebly.com