FOOD: Ρεαλιστικοι διατροφικοι στοχοι πριν απο το καλοκαιρι!

May 21, 2015 4070
Published in Art

Ξεφυλλίζετε τις σελίδες ενός περιοδικού, σκεπτόμενοι πως πρέπει να χάσετε βάρος και να αποκτήσετε σούπερ αδύνατη, καλλίγραμμη σιλουέτα πριν την επίσημη εμφάνιση σας στην παραλία, σε κάποιον γάμο ή άλλο καλοκαιρινό event. Τολμώ να φωνάξω, σταματήστε!

Rate this item
(2 votes)

 

Φυσικά και μπορείτε να χάσετε βάρος στα έμπειρα επιστημονικά χέρια ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου, οι περισσότεροι όμως θέτετε ουτοπικούς, μη ρεαλιστικούς στόχους απώλειας πολλών κιλών σε χρόνο dt, στόχους συνήθως ανέφικτους, με αποτέλεσμα να απογοητεύεστε.

 

 

Χρήσιμο είναι λοιπόν να προσεγγίσετε τη διαχείριση του βάρους σας ως εξής τώρα λίγο πριν το καλοκαίρι:

  • Συνειδητοποιείστε και αποδεχτείτε πως δεν υπάρχουν μυστικά ή μαγικά φίλτρα για την πολυπόθητη μείωση του βάρους. Οτιδήποτε υπόσχεται θεαματική απώλεια κιλών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι απαραίτητα ελεγμένο ή ασφαλές, ούτε και αποτελεσματικό διότι τότε θα ήμασταν όλοι αδύνατοι. Η παχυσαρκία όμως συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολύ κόσμο παγκοσμίως.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την καλοκαιρινή σεζόν. Η απότομη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα συνήθως συνεπάγεται επακόλουθη πρόσληψη ακόμη περισσότερων κιλών, και κατά κύριο λόγο λιπώδους ιστού (δίαιτες yo-yo). Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως ακολουθείτε μια υγιεινή, συχνά ολιγοθερμιδική διατροφή προσωρινά και, αφού χάσετε βάρος, επανέρχεστε και πάλι στις παλιές σας διατροφικές συνήθειες, στην οποία περίπτωση ξαναπαίρνετε το βάρος με μαθηματική ακρίβεια, ίσως και περισσότερο. Η καλύτερη προσέγγιση είναι η αλλαγή τρόπου ζωής.
  • Ξεχάστε την απώλεια 10 ή 15 κιλών σε έναν μήνα, κάτι που αν μην τι άλλο είναι επικίνδυνο για την υγεία και οπωσδήποτε αναστατώνει τον μεταβολισμό. ½ με 1 κιλό είναι η συνιστώμενη εβδομαδιαία απώλεια βάρους, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 500 θερμίδες λιγότερες ανά ημέρα, οι οποίες απορρέουν από μειωμένη ποσότητα τροφής, με την απαραίτητη συνοδεία σωματικής άσκησης για τόνωση του μεταβολισμού και σύσφιξη του κορμιού. Κάθε διαιτολόγος που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να σας το πει αυτό. Συνεπώς, καλό είναι να μην χάνετε περισσότερα από 4 κιλά τον μήνα!
  • Εάν έχετε αποδεδειγμένη ανάγκη απώλειας πολλών κιλών, μην πελαγώνετε στην σκέψη του τελικού στόχου, αλλά επικεντρωθείτε σε μικρά εφικτά βήματα απώλειας π.χ. 5 κιλών για αρχή. Η προσέγγιση είναι λίγο-πολύ σαν την ύλη των εξετάσεων: ξεκινήστε εγκαίρως το διάβασμα από το 1ο κεφάλαιο! Στοχεύστε λοιπόν σε σταδιακά βήματα προόδου στη σωστή κατεύθυνση.
  • Κινηθείτε με έναν σωστό ρυθμό σε έναν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 18,5-24,9 (ρεαλιστικά και στρογγυλοποιημένα 20-25), που υπολογίζεται ως εξής: βάρος (κιλά) / ύψος (μέτρα) στο τετράγωνο. Αυτή είναι μια σχετικά γενική κατευθυντήρια γραμμή, καθώς ο ΔΜΣ δεν είναι ο πιο ακριβής δείκτης ενός υγιούς βάρους, καθώς λαμβάνει υπόψη μόνο το ύψος και το βάρος σας και όχι το φύλο, την ηλικία ή τη σύσταση σώματος. Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος έχει την γνώση, εμπειρία και δυνατότητα να αξιολογήσει και να λάβει υπόψη του το συνηθισμένο σας βάρος, το ποσοστό λίπους στο σώμα σας ως απόρροια μιας λιπομέτρησης, αλλά και άλλους δείκτες που προκύπτουν από μετρήσεις και το διατροφικό σας ιστορικό.

 

Η ουσία είναι η εξής:

Το σώμα σας επιθυμεί να διατηρεί ένα υγιές βάρος καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου και εφ’όρου ζωής. Ξεκινήστε λοιπόν με το να θέσετε υγιείς, ρεαλιστικούς στόχους που, εφόσον σας απασχολεί η καλοκαιρινή σας εμφάνιση λίγο περισσότερο, καλό είναι να αποτελούν την έναρξη μιας προσπάθειας που ξεκινά πολύ πιο εγκαίρως και όχι πανικόβλητα την τελευταία στιγμή.

 

 

Stay reasonable and healthy with #poshfood - Καλή επιτυχία!

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος